jueves, 12 de noviembre de 2020

2020-3

 Seguim reportant llibres que estaven pendents:

- Okupes a l'escola de Marta Comas (229 pàgs) => comprat a La Ciutat Invisible

Explicació amb exemples viscuts per l'autora de com es podrien implicar les famílies en la vida de l'escola creant una comunitat educativa realment forta

- La mesura dels nostres dies de Charlotte Delbo (208 pàgs) => comprat a La Caixa d'Eines

Aquest llibre forma part d'una trilogia i és ben trist el que explica. Un cop acabada la segona guerra mundial i havent viscut a Auschwitz s'expliquen relacions, casos, recors, nostàlgies estranyes i com les ànimes estan trencades.

- Aigua dolça d'Akwaeke Emezi (252 pàgs) => comprat a La Carbonera

Un llibre complex donat que dins d'una persona conviuen diferents personatges. Parteix de l'experiència de l'autora barrejat amb la religiositat de la seva comunitat. Un cop situat el lector es devora per saber com cadascú fa comportar l'Ada.

- Serotonina de Michel Houellebecq (285 pàgs) = regal de Sant Jordi

Es tracta d'un escriptor enamorat de sí mateix. Escriu una història més o menys interessant per d'una forma que fa que vulguis llegir més. No és pel llenguatge, no és per la trama... no sé explicar-ho. De cop i volta fa un gir més o menys estrany i radical/tràgic... com un divertimento de veure cap a on va. Ja m'ho vaig trobar en un altre llibre seu que vaig llegir.

A per la resta que tinc pendents!

Salut!

Raül

lunes, 17 de agosto de 2020

2020-2

Anem a pel segon post del 2020:

- La plaça del diamant de Mercè Rodoreda (235 pàgs) => Biblioteca Sagrada Familia
Encara que sembli mentida, no l'havia llegit mai. Prosa senzilla, història profunda que va calant i tot a través dels ulls d'una dona. Una delícia.

- Blood of Elves d'Andrej Sapkowski (315 pàgs) => comprat a Amazon
Es tracta del segon llibre seguint les aventures de The Witcher. Es barreja amb coses vist a la sèrie o als jocs però va mantenint el pols en una història típica del món fantàstic.

- Capitalisme i democràcia de Josep Fontana (216 pàgs) => comprat a Tòmiris Llibreria
Obra pòstuma d'algú que devia ser un gran professor. Explica quelcom tan complicat com la situació actual de desigualtat a través de la història i com el poder ha cercat perpetuar-se en tot moment.

- La oficina de Estanques i jardines de Didier Decoin (347 pàgs) => regal Sant Jordi
Una historia sencilla explicada de manera deliciosa. Sencilla pero llena de matices que te trasladan a una época remota con unas maneras de hacer muy diferentes, sin esconder nada de los personajes principales.

- Guillem de Núria Cadenes (178 pàgs) => deixat
Es tracta d'una història indignant sobre la injustícia i la impunitat d'aquells que només saben odiar aquells que els semblen diferents i inferiors.

- Podem abolir les presons? d'Angela Davis (171 pàgs) => comprat a La Ciutat Invisible
Un estudi interessant sobre els origens i desenvolupament de les presons i com les hem naturalitzades sense pensar en alternatives, que Davis proposa.

Encara amb llibres pendents, és clar :).

Salut! 

domingo, 26 de abril de 2020

2020-1

Primer del 2020!

- Ética de los Servicios Sociales de Begoña Román (167 pàgs) => comprat per Amazon
Específic pel postgrau d'Ètica en Serveis Socials. Molt ben escrit i mesurat, com les seves conferències.

- Cuchillo de Jo Nesbo (554 pàgs) => regal de reis
Malgrat un cert esgotament de la saga, Harry és Harry i sempre fa gaudir en els casos més recargolats i que el fan enfonsar-se en els seus fangars diversos (i resolent casos).

- Con fina desobediencia de Fermín de la Calle (311 pàgs) => prestat
Sobre el rugby. Molta passió i històries de la història des dels seus inicis. Un major coneixement significa un major gaudi però si només se sent atracció per l'esport també és una gran opció.

- La passió de Jeannette Winterson (204 pàgs) => comprat a Laie CCCB
Una història rocambolesca que va donant voltes a la història entorn Napoleó, la seva dona, les seves decisions i la seva vida tribulada.

- La guerra no té cara de dona de Svetlana Aleksiévitx (412 pàgs) => Biblioteca Francesca Bonnemaison
Si t'agrada el seu estil (tot a base de centenars d'entrevistes) és una gran opció per conéixer la història de les dones a la segona guerra mundial en el front rus. Les expliquen elles de primera mà i com feien absolutament de tot. Es calcula que un mil·lió de dones va lluitar a la segona guerra mundial enfront els nazis des de la URSS.

- Persèpolis de Marjane Satrapi (368 pàgs) => Biblioteca Sagrada Familia
Novel·la gràfica autobiogràfica d'una nena que neix i creix a Iran (i emigra a altres llocs). Explica com evoluciona la seva societat de manera personal i amb ulls de nena, adolescent i jove. Obra de referència de la que va fer una peli també.

- Un amor que destruye ciudades d'Eileen Chang (90 pàgs) => Biblioteca Sagrada Familia
Una de les poques obres traduïdes del xinès. A més, està escrita per una dona als anys 40 del s. XX que ho fa encara més un rara avis. És una obra senzilla, sincera i sensible.

Properament 3-4 ressenyes més.

Seguim!

lunes, 13 de enero de 2020

2019-4

Seguim!

- Com combatre el feixisme i vèncer de Clara Zetkin (137 pàgs) => comprat a La Ciutat Invisible
Llibre històric amb molta vigència en l'actualitat. Posa exemples molt clars de la situació a la Itàlia pre-feixista.

- L'infiltrat de Lluís Calvo (237 pàgs) => Comprat a la llibreria Tòmiris
Actituds, accions i visions molt senzilles i directes. Es tracta d'un assaig molt aclaridor i ben escrit. Destaco especialment el llenguatge ric emprat.

- ¿Por qué ser feliz cuando puedes ser normal? de Jeanette Winterson (245 pàgs)=> comprat a Laie CCCB
Autobiografia escrita amb molt de gust però amb un trasfons molt dur d'infància de rebuigs i formació de la personalitat.

- Caminant amb els camarades d'Arundhati Roy (105 pàgs) => comprat a La Ciutat Invisible
Testimoni en primera persona d'un conflicte que no ens arriba. Lliçons sobre vida comunitària, renúncia als privilegis i lluita sense límits contra el capital que tot ho devora. També de la celebració de la vida en els llocs més remots de la Índia.

- Contra el Odio de Carolin Emcke (220 pàgs) => comprat a Laie CCCB
Assaig que vaig adquirir després d'una conferència que em va inspirar molt. L'autora va desgranant les claus de l'odi que està tan present en l'actualitat. Ho fa des de vessants d'allò més diverses i variades tant actuals com de la història recent.

I amb això es tanca una llista del 2019 més curta d'allò habitual en mi. Són temps convulsos, l'estiu va ser poc prolífic i també he llegit moltes pàgines pels diversos estudis que he realitzat. De moment hi ha uns 8 llibres a una lleixa pendent de ser gaudits: fantasia (the witcher), novel·la policíaca (Harry Hole), assaig d'ètica i serveis socials, més de desobediència i contra el feixisme i un llibre de Winterson. Seguim i bon 2020!.

Raül