martes, 7 de febrero de 2023

2023 - 1

 Bon any i bones lectures!

Comencem amb el llistat de llibres llegit durant el 2023:

- La enfermedad del aburrimiento de Josefa Ros (289 pàgs) => Biblioteca Fort Pienc

Dona una visió històrica de les formes d'oci i entreteniment i també de què significava l'avorriment a cada època: si estava relacionat amb els diners, el treball, etc. Ens arriben algunes coses de temps llunyans que encara són vigents.

- Assaig sobre la ceguesa de José Saramago (361 pàgs) => regal

Un llibre sentit moltes vegades i que desvetlla una història imaginada i de com es comporten (ens comportaríem) els humans al respecte. Desenvolupa idees sobre el qui veu, el qui no veu, les dinàmiques entre coneguts, desconeguts, la por, la inconsciència, el poder... i qui diu veure amb els ulls diu viure amb els ulls oberts.

- El árbol de Emmy d'Eduardo Sáenz de Cabezón (170 pàgs) => Biblioteca Sagrada Família

Un llibre sobre una d'aquelles matemàtiques desconegudes pel gran públic malgrat les seves aportacions van ser claus i destacades per coetanis i persones nascudes dècades després de la seva mort. L'estil és planer i es complementa amb biografies d'altres dones matemàtiques.

- Discurso de la servidumbre voluntaria d'Étienne de la Boétie (200 pàgs) => Biblioteca Sagrada Família

Recomanat per na Marina Garcés, ofereix un text breu, però profund i l'acompanya d'anàlisis de pensadors diversos. Ens pregunta perquè permetem el poder:

"La primera razón de la servidumbre voluntaria es la costumbre; es la costumbre la que consigue hacernos tragar sin repugnancia su amargo veneno"

La costumbre i l'educació... dona que pensar.

- La maternitat d'Elna d'Assumpta Montellà (170 pàgs) => regal

Recull de testimonis i descripció del que succeïa als voltans del camp de refugiats d'Argelers després del final de la guerra civil i quan va començar la segona guerra mundial. Inhumanitat i esperança a parts iguals. Gent amb les idees clares que dona llum allà on només hi ha foscor. Imprescindible recuperar aquests relats periòdicament.

- ¿Para que sirven las matemáticas? de Ian Stewart (370 pàgs) => Biblioteca Montserrat Abelló

Aplicacions de les matemàtiques en el món que ens envolta. Des de la tecnologia als matalassos passant per l'exploració de l'espai. Allò que sempre demanen els alumnes té resposta aquí anant d'allò més senzill a allò més complex. Un gran llibre amb multitud d'exemples.

More to come!

No hay comentarios:

Publicar un comentario