sábado, 31 de diciembre de 2022

2022-5

 

- La Vida que Aprenc de Carles Capdevila (208 pàgs) => deixat

Recull d'articles classificat per temes on l'autor mira de donar el seu parer i posar llum a certs temes. Tot una mica, sota el meu parer, massa lleuger i sense entrar en gaire conflicte. Coses més òbvies, altres menys, però res que molesti gaire. Tot molt ben escrit i dit, això sí

- La gran caminada de Stephen King (380 pàgs) => biblioteca Sofia Barat

Una història d'inici senzilla i que porta els protagonistes al límit físic i mental. Es barreja una premisa estranya que no s'explica massa, una competició sana insana, relacions entre els caminants i un únic guanyador.

- Misery de Stephen King (273 pàgs) => deixat

Un clàssic que tenia ganes de llegir. És impressionant la descripció dels personatges a través dels ulls del protagonista. L'autor aconsegueix que l'atmosfera es faci irrespirable i que empatitzis amb el dolor i patiment de totes les persones de l'obra.

- Males companyies de Marina Garcés (186 pàgs) => regal

No sóc gens objectiu, però és un llibre ben escrit i que he multimarcat per repassar pensaments, frases i conceptes amb què vull omplir la meva motxilla. Molts temes entrellaçats: infància, amor, fills, escola, família, etc. Com diu el filòsof TP: la vida

- Canviar l'escola o millorar-la de Viviane Robinson (150 pàgs) => Biblioteca Fort Pienc

Un llibre destinat a líders (directors) educatius amb plantilles per actuar de manera consensuada amb els equips de docents. Les metodologies es poden aplicar a altres sectors, però queda clar què funciona i com fer-ho per millorar l'escola

- Vitamines matemáticas de Claudi Alsina (265 pàgs) => Biblioteca Fort Pienc

Exposició de temes propers o quotidians i també dels nombres més famosos de les matemàtiques. Explicacions planeres amb demostracions i exemples del dia a dia.

I acabem el 2022 amb 25 llibres llegits de tot tipus, mides i colors.

Bon 2023 ple de lectura!

Raül

miércoles, 28 de septiembre de 2022

2022-4

 Hola!

Una barreja de lectures sobre educació i novel·les:

- Educar en la complejidad de Juan Fernández (151 pàgs) => comprat a la Caixa d'Eines

Un d'aquells llibres que et mostra allò que pot sermblar evident, però està amagat. Proporciona recursos i apela contínuament a què no es poden oferir solucions senzilles a situacions complexes.

- La evaluación formativa de Mariana Morales i Juán Fernández (157 pàgs) => comprat a la Caixa d'Eines

Fantàstic recull de possibilitats per canviar l'avaluació a una aula. No es queda en la teoria sinó que proposa activitats pràctiques i demostra per què són positives amb evidències científiques.

- Building Thinking Classrooms in Mathematics de Peter Liljedahl (315 pàgs) => comprat a Amazon

Un autèntic espectacle. Idees directament implementables i altres que porten a la transformació.

- Educar per a la vida de Ramon Grau (251 pàgs) => comprat a la Caixa d'Eines

Una gran decepció. Algunes coses interessants, moltes obvietats i d'altres coses evidents de les que renega (control de l'educació, problemes de la megadigitalització en mans de companyies privades, etc). Després investigues per on ha voltat aquest home i s'entén.

- Els nois de la Nickel de Colson Whitehead (245 pàgs) => Biblioteca Francesca Bonnemaison

Novel·la molt dura que mostra amb cruesa la situació de nens i adolescents maltractats en correccionals sense control i que penalitzaven l'origen i l'ètnia. Trista i necessària.

I ara amb l'arrencada del curs veurem què passa!

Salut!

Raül

martes, 26 de julio de 2022

2022-3

 Post de lectures d'estiu!

- El dol és aquella cosa amb ales de Max Porter (135 pàgs) => Biblioteca Manuel Arranz

Una nova dosi de catarsi d'un autor, però de manera molt diferent, directa, punyent a través de la idea del dol com un corb que t'acompanya. Es mostra ell, la visió dels fills, etc. 

- Estima'm quan menys ho mereixi perquè és quan més ho necessito de Jaume Funes (265 pàgs) => comprat a La caixa d'Eines

Moltes de les coses que diu ja s'intueixen però Funes ordena, explica, et mostra, t'enfronta a la realitat sense grans fòrmules ni divismes. Hem estat adolescents, però no ens enrecordem. Tinc devoció per l'autor. Sempre que el veig o llegeixo la clava i dona claus que poder ja tens en ment, però no presents.

- El olvido que seremos d'Héctor Abad (274 pàgs) => Biblioteca Sofia Barat

Mogut per la curiositat del cas a través de la pel·lícula protagonitzada per Cámara m'esperava una altra cosa. No és només una descripció pura i dura del cas. És una biografia del pare. Hi ha amor i devoció per totes bandes i una descripció profunda del personatge que fa que tot plegat faci encara més mal.

- La veritat sobre el cas Harry Quebert de Joël Dicker (680 pàgs) => Biblioteca Sofia Barat

Novel·la d'investigació on els protagonistes són escriptors que volen escriure un llibre. Enganxa en tot moment perquè quan tot sembla evident hi ha un gir i un regir i tot es va cuinant a foc lent sense avorrir.

- Obra maestra de Juan Tallón (318 pàgs) => prestat

Una manera molt original d'explicar un cas inexplicable de desaparició d'una esculptura de 38 tones a través de molts personatges d'èpoques diferents. 

Que segueixi l'estiu!

Raül

martes, 28 de junio de 2022

2022 - 2

 Hola! Seguim!

- Fahrenheit 451 de Ray Bradbury (236 pàgs) => Biblioteca Sofia Barat

Un clàssic imprescindible. És esfereïdor com es replica en l'actualitat. Complementar-lo amb el visionat de la primera adaptació al cinema és un exercici interessant.

- Los Hechos: autobiografía de un novelista de Philip Roth (256 pàgs) => Biblioteca Sagrada Familia

Explicació en primera persona de la pròpia vida. Es tracta d'un exercici personal de confessió del que s'ha estat i com creu que ha arribat on és. Un personatge interessant i curiós.

- Operación masacre de Rodolfo Walsh (232 pàgs) => Biblioteca Sofia Barat

Cas real duríssim de brutalitat policial a una dictadura llatinoamericana explicat a través dels testimonis dels fets. Una grandíssima feina d'un periodista que va inaugurar un estil de narració propi.

- El día que se perdió la cordura de Javier Castillo (447 pàgs) => regal

Pesat, reiteratiu, amb molts personatges interrelacionats i amb salts temporals que volen afegir misteri al misteri i que em van fer perdre vàries vegades. La resolució és bastant decebedora amb intenció de ser transcendent i original, però acaba sent tot fruit de les creences d'una mena de secta estranya que tot ho quadra. Excessivament llarg pel que explica.

Salut!

martes, 1 de marzo de 2022

2022 - 1

 Comencem l'any amb força!

- ¡Que las matemáticas te acompañen! de Clara Grima (305 pàgs) => Biblioteca Sagrada Família

Un llibre divulgatiu que sembla recollir posts d'un blog que té. És una mica caòtic perquè enlloc d'estar organitzat per base matemàtica ho estan un xic a l'atzar i hi ha conceptes que es repeteixen innecessàriament. Tot i així, molt interessant per veure com les matemàtiques són presents en el nostre dia a dia.

- I jo, també em moriré? de Xusa Serra (366 pàgs) => Biblioteca Sagrada Família

Pensaments, reflexions i recursos per un tema tan complex en la nostra cultura i societat. En especial dirigit a infants i adolescents.

- Progenie de Susana Martín Gijón (430 pàgs) => regal

Es tracta d'una novel·la de misteri i assassinats. Personalment, opino que pel que hi ha i com es resol (de manera ràpida també) no calien tantes pàgines. Es desenvolupen els personatges, s'obren trames per despistar el lector, però amb recursos molt limitats.

- Canto jo i la muntanya balla d'Irene Solà (290 pàgs) => Biblioteca Sagrada Família

Es tracta d'un llibre que lliga llegendes, contes i misteris molt ben escrit amb paraules i frases precioses, especialment al principi

- El infinito en un junco de Irene Vallejo (420 pàgs) => Biblioteca Sagrada Família

Una autèntica delícia plena de relats històrics apassionants amb una narrativa que enganxa. Plena de detalls que es gaudeixen. Compte que enganxa.

Seguim!

Raül