jueves, 4 de febrero de 2010

Tornem amb llibres!

"Y cuando en la pantalla ruge el Halcon Milenario sigo siendo Han Solo y ella Leia entre mis brazos"
Sesión continua, Ismael Serrano

Torno a escriure per parlar dels dos últims llibres que m'he llegit:

- The Black Swan (El cigne negre) de Nassim Nicholas Taleb. Es tracta d'un llibre que parla precisament d'això: els cignes negres. Es tracta de successos amb una probabilitat mínima que suceeixin i per tant no els tenim en compte en les prediccions o en la vida diària però que fan moure i canviar el món. Termes com Mediocristan o Extremistan, barrejats amb les consideracions de probabilitat fetes per Gauss (conegudíssim per la seva campana matemàtica que a tants universitaris ha ajudat) o històries diverses ens convenç de la importància d'allò improbable. Per aterrar en un exemple bàsic, ahir el Barça de bàsquet va perdre a la pista del Partizan. Més enllà del partit de merda que va fer, el guanyador es decideix en l'última jugada. Mickeal llença i quan ja s'ha acabat el temps, un jugador del Partizan escombra la pilota. Aquesta havia rebotat a la cistella i, suposadament i visual, anava fora. Aquesta era l'explicació dels àrbitres per no donar guanyador el Barça. La probabilitat que la pilota anés fora era altíssima però no podem dir-ho al 100%, el fet que hagués pasat quelcom que fes entrar la pilota és un cigne negre i podria haver succeït. Per tant, pel sr Taleb el Barça seria just vencedor. Recomanable si no t'avorreixen les explicacions matemàtiques, la probabilitat i no et molesta certa megalomania que fa que l'autor descarti qualsevol opinió diferent a la seva (i parli de decepció o es carregui figures de la matemàtica clàssica).

- El desert dels tàrtars de Dino Buzzati. Un clàssic de la literatura italiana i recomanat pel llibre anterior. Es tracta d'una obra senzilla i interessant, plena de matisos. Es basa en la vida d'uns militars que van a una fortalesa (Bastiani) on guarden unes terres situades a les portes d'un desert. L'esperança d'un atac que ha d'arribar barrejat amb els somnis de futur de cadascú i les conseqüències de només esperar es van describint en les seves interessants 213 pàgines.

Us recomano que useu el fons bibliogràfic de la diputació: http://sinera.diba.cat/ i visiteu la biblioteca més propera o aquella que tingui l'obra que desitgeu llegir!

Salut i llibres

Raül

No hay comentarios:

Publicar un comentario