domingo, 12 de enero de 2025

"Piel negra, máscaras blancas" de Frantz Fanon


El professor de Filosofia de l'escola on treballo me'l va deixar. Tot va sorgir a partir d'una conversa sobre com havia anat el cap de setmana i va acabar amb mi subscrivint-me al butlletí de la Filmoteca i amb aquest llibre entre les mans. Vagi per endavant que m'agraden molt els assaigs on qui l'escriu se'l nota enfadat (amb fonament, si pot ser). Em semblen pensaments més viscerals i identitaris i, segurament, enllaça amb la meva anima de barrufet rondinaire.

Es podria dir que el llibre parla dels orígens del colonialisme i com aquest s'ha introduït a la nostra cultura i creences passant de generació en generació, però va molt més enllà de tot això.

L'he llegit en un moment en què he treballat en assignatures com Filosofia Contemporània i Educació per l'Acció Crítica. També en què acabava de llegir el Quadern CiJ que va servir d'inauguració del curs 23-24 (https://www.cristianismeijusticia.net/sites/default/files/pdf/ca237.pdf). Per tant, el pensament de Fanon s'hi afegeixen al meu cap autors com Arendt, Federici, Marx, Nietzsche, Marcuse, Chomsky, Foucault, Garcés, López Petit, Adorno, Horkheimer, Gramsci... ha estat un trimestre intens i molt enriquidor.

No em posaré a resumir el llibre perquè ja hi ha ressenyes i sinòpsis fetes per gent molt més hàbil i amb més bagatge que jo. Per tant, només intentaré explicar el que m'ha suggerit a mi. En el Quadern CiJ que he referit anteriorment s'expressen les tres grans desigualtats que marquen els nostres temps. En primer lloc el patriarcat, en segon lloc el colonialisme i en tercer lloc el capitalisme. Aquest llibre se centra, sobretot, en la segona de les desigualtats històriques, però va més enllà. M'ha servit per adonar-me de com tinc una mirada esbiaixada per cultura, convencions, transmissions de coneixement verticals, experiències singulars d'altres, etc.

El llibre fa una repassada profunda dels orígens del colonialisme europeu sobre la resta de països. Però també com els habitants dels països colonitzats volen tendir a ésser europeus en idioma, accent, físic, etc. perquè és el que està bé culturalment i social. Fanon analitza a través de la psicoanàlisi perquè passa això i exposa com de ridícul i injust és i com els europeus reforcem aquests comportaments. Arriba a analitzar-ho de manera profunda també a nivell sexual. El que es diu i el que significa per les relacions entre ètnies o orígens i aquí també entra la part patriarcal on és diferent si es refereix a home blanc-dona negra vs home negre-dona blanc.

Considero aquests textos essencials per comprendre el món actual i l'origen de les desigualtats, les fake news entre iguals i donar arguments a qui els vulgui escoltar. També per transformar les relacions i comportaments que tinc. Com d'important és la mirada!

El següent serà "El otro lado de la Montaña" de Minna Salami

Salut i llibres!

Raül


sábado, 11 de enero de 2025

2024 - 2

 Segon lliurament de l'any:

- Jacques Rancière : l'assaig de la igualtat de Xavier Bassas (125 pàgs) => Biblioteca Sagrada Família

- La chica del Este de Clara Usón (460 pàgs) => Biblioteca Sagrada Família

- No robaràs de David Fernández (96 pàgs) => Tòmiris Llibreria

- Rayuela de Julio Cortázar => Biblioteca Sofia Barat

Un dels llibres més inclassificables que he llegit. La lectura pot ser segons apareixen els capítols o saltant al capítol que et posa al final de cadascun. La història funciona de qualsevol de les dues maneres. Els personatges i el que els passa importa més o menys. El que sembla importar (interpreto, perquè tampoc em va quedar clar) és el que suceeix en aquell moment concret amb aquelles persones en concret. I funciona molt bé. Està excel·lentment escrit i enganxa i confon a parts iguals.

- Assassinat a l'Orient Express d'Agatha Christie => prestat

- Tor de Carles Porta => prestat

- Carvalho. Problemas de Identidad de Carlos Zanón => prestat

- Geopolítica de las series de Dominique Moïsi

- Computación cuántica de Jean-Pier Deschamps

- Reconquista tu vida de Marian Rojas

Només llistat i coses que m'hauré deixat... canvi d'any, canvi de format!

Raül